لوله کاروگیت چیست؟

  لوله کاروگیت لوله ای میباشد که بر روی سطح خود دارای شیارهای موازی و خط الراس هایی میباشد. لوله کاروگیت هم میتواند از جنس استیل باشد و هم میتواند از پلی اتیلن تولید شود. برای مثال لوله کاروگیت میتواند از جنس پلی اتیلن چگالی بالا باشد و یا از جنس پی وی سی باشد.این لوله ها میتوانند روکش شوند. لوله کاروگیت در کاربردهایی مثل زهکشی میتوانند مورد استفاده قرار گیرند.  لوله های کاروگیت در مواردی مورد استفاده قرار میگیرند که ویژگی هایی همچون انعطاف  پذیری، استحکام و دوام مهم باشد مورد استفاده قرار میگیرند. لوله های کاروگیت سایز کوچک در مصارفی همچون زهکشی جهت حمل ابراه ها مورد استفاده قرار میگیرند و لوله های کاروگیت سایز بالاتر بعنوان کالورتها در زیر پلها و جهت حمل سیلاب ناشی از طوفانها بعنوان لوله های زهکش مورد استفاده قرار میگیرند
در واقع ویژگی انعطاف پذیری لوله های کاروگیت انها را برای یک سری متنوعی از کاربردها مناسب میسازد و بسیاری از پیمانکاران لوله های کاروگیت را به دلیل انعطاف پذیری به لوله های سفت و خشک ترجیح میدهند.در لوله ای کاروگیت هر چقدر که شکل کاروگیتی روی لوله بیشتر باشد لوله از انعطاف پذیری بیشتری برخوردار خواهد بود. ساختار لوله کاروگیت دفن شده تاحدی توسط خاک اطراف لوله حمایت میشود.هر چقدر که لوله کاروگیت انعطاف پذیری بیشتری داشته باشد به همان نسبت هم طول سرویس دهی این لوله و در واقع عمر سرویس دهی ان بالاتر میرود.در مواردی که لوله قرار است در زمین مودر استفاده قرار گیرد انتخاب لوله ای که دارای عمر سرویس دهی بالایی باشد بسیار حاوز اهمیت میباشد زیرا این امر بسیار پر هزینه و وقت گیر میباشد.
معمولا عمر سرویس دهی لوله های کاروگیت ۵۰،۷۵ و حتی ۱۰۰ سال براورد میشود. توجه داشته باشید که در مواردی که لوله باید مدفون شود و شرایط محیطی را تحمل کند، مواردی است که هنگام نصب لوله باید مورد توجه قرار گیرد.در رابطه با لوله های کاروگیت ph خاک باید مورد توجه قرار گیرد. در رابطه با لوله های استیل ph خاک باید در مقدار معینی باشد و یا اینکه لوله ها باید روکش شوند به نحوی که بتوانند این مقدار ph خاک را تحمل کنند.روکش هایی که معمولا برای لوله استیل در نظر میگیرند شامل گالوانیزه کردن با زینک، الومینیوم،پلیمر و اسفالت میباشد. لوله کاروگیت پلاستیکی پلی اتیلن میتواند ph بیشتری را تحمل کندو رسانایی ندارد. لوله های پلاستیکی میتوانند به نحوی تولید شوند که قسمت بیرون انها به شکل کاروگیت باشد و قسمت داخل انها به شکل صاف و نرم باشد. لوله های کاروگیت را میتوان به طرق مختلفی به هم متصل کرد. برخی از لوله ها با اتصالاتی همچون اتصالات اسپیگات در سر لوله ساخته میشوند.

با توجه به تکنولوژی ساخت قطعات پلیمری و نظایر آن،‌ فعالیت چشمگیری در زمینه تولید لوله انعطاف‌پذیر صورت گرفته است. امروزه این محصولات پلیمری در بسیاری از پروژه‌های تأسیسات زیربنایی مربوط به خطوط انتقال و شبکه‌های تحت فشار آب و خطوط انتقال و شبکه‌های جمع‌آوری فاضلاب بصورت ثقلی و تحت فشار، آدم‌روها، سپتیک تانک‌ها و مخازن شیمیائی مورد استفاده قرار می‌گیرد. با توجه به ماهیت مولکولی مواد پلیمری، این نوع لوله‌ها از شرایط مناسبی جهت بکارگیری در محیط‌های خورنده همچون زمین‌های شور برخوردار بوده و در حقیقت این ویژگی از مهمترین مشخصه‌های شناخته شده مواد پلیمری محسوب  می‌گردد.لوله ساخته شده از مواد پلاستیکی از دهه‌ سی ام قرن بیستم در تکنولوژی فاضلاب مورد استفاده قرارگرفته اند.که در اینجا لوله پلی اتیلن(HDPE) دوجداره که در ایران بصورت انبوه تولید و مورد استفاده می‌شوند را مورد بررسی اجمالی قرار می دهیم .

 لوله دوجداره پلی  اتیلن:

 لوله و اتصالات پلی اتیلن دارای محدوده کاربری وسیعی می‌باشند. در طی سال‌های متمادی با بهره‌گیری از روش‌های نوین پلیمریزاسیون، خواص مکانیکی پلی اتیلن(HDPE) بهبود یافته و نسل‌های متوالی آن با علائم مشخصه PE - 100 , PE - 80 , PE - 63 به ترتیب به بازار مصرف ارایه شده است. تکنولوژی تولید لوله پلی اتیلن دوجداره باعث تحول شگرفی در صنعت این نوع لوله‌ها گردیده  است. لوله دوجداره به دلیل طرح خاص جداره خارجی و انعطاف‌پذیری این لوله‌ها، در صورت بستر سازی مناسب و تراکم کافی خاک اطراف و بالای لوله در زمان خاکریزی، از مقاومت مکانیکی کافی در مقابل بارهای ترافیکی و وزن خاک روی آن برخوردار می‌باشند. به عبارت دیگر لوله دوجداره در مقایسه با لوله پلی اتیلن تک جداره هم قطر خود (‌با سختی حلقوی یکسان)، وزن به مراتب کمتری دارند. این مسئله بویژه در اقطار بالا تأثیر بسزایی در هزینه‌های خرید و حمل و نقل خطوط لوله دارد و لذا تمایل به استفاده از لوله پلی اتیلن دوجداره بسرعت در حال گسترش می‌باشد.
در زیر انواع روش‌های تولید لوله دوجداره آمده است:
    1.جداره یکپارچه اکسترود شده به همراه پروفیلهایی که به لوله متصل شده اند.
    2.جداره یکپارچه اکسترود شده با دیواره خارجی دنده دار
    3.لوله اسپیرال یا مارپیچی
    محاسن لوله پلی اتیلن را می‌توان بصورت زیر خلاصه نمود:
    1.در مقابل خوردگی مقاوم بوده و به پوشش داخلی و روش‌های حفاظتی نیازی ندارد.
    2.در برابر تغییرات درجه حرارت مقاومت قابل ملاحظه ای دارند
    3.مقاومت جداره داخلی لوله پلی اتیلن در برابر فرسایش از سایر انواع لوله‌ها بیشتر است.
    4.وزن سبک
    5.نصب آنها ساده تر از سایر لوله‌هاست و به ماشین آلات سنگین نیاز ندارد.
    6.رسوبگذاری دراز مدت در داخل لوله‌ها،  نسبت به سایر لوله‌ها کمتر است
    7.طول عمر زیاد ) حداقل 50 سال(
    8.انعطاف‌پذیری در جابجایی و رانش زمین و خم پذیری و قابلیت برش
    9.سیستم اتصال ارزان تر
    10.قابلیت جوش پلاستیک
    11.قابلیت تولید در طول‌های بلند ( 12-6 متر)
    12.قابلیت بازیافت
روند رو برشد استفاده از مواد پلاستیکی و بطور خاص پلی اتیلن در صنعت مرهون خواص و مشخصات این مواد و کاربردهای آن می‌باشد که باعث شده است در مدت زمان کوتاهی که از عمر آن می گذرد از پیشرفت چشمگیری در تولید و میزان کاریری در صنایع مختلف را شاهد باشد. در پنجاه سال گذشته این صنعت با پیشرفت هایی که در زمینه تولید انواع لوله پلی اتیلن و اتصالات پلی اتیلن نموده است خود را به عنوان جایگزین مناسبی برای لوله فلزی ،PVC ، GRP و چدنی مطرح نموده است و توانسته است در اکثر موارد به عنوان جایگزین این قبیل لوله ها خود را مطرح نماید ,مدیران پروژه های اجرائی در اکثر مواقع راضی شده اند که این جایگزینی را بپذیرند .استحکام و دوام و روش نصب آسان لوله پلی اتیلن و اتصالات پلی اتیلن در این تصمیم گیری بسیار موثر بوده است.
امروزه سیستم های لوله کشی پلی اتیلن گروه صنعتی آمیتیس در اکثر پروژه های سیستم های آتش نشانی، پروژه های فشار قوی انتقال آب و سیستم های انتقال فاضلاب های شهری و صنعتی و همینطور انتقال گاز طبیعی در محیط های صنعتی و شیمیائی و یا پروژه های مخابراتی و کاورینگ کابل مورد استفاده پروژه های بزرگ قرار دارد.
موارد استفاده از محصولات پلی اتیلن شرکت روتنگران :
    شبکه های آبرسانی شهری و روستائی
    شبکه های فاضلاب شهری و روستائی
    شبکه های گاز رسانی
    شبکه های زهکشی
    سیستم های مایعات و فاضلاب صنعتی
    شبکه های آبیاری تحت فشار (قطره ای و بارانی)
    سیستم های آبیاری متحرک
    پوشش کابلهای مخابراتی و فیبر نوری
    پوشش کابلهای برق
    پوشش لوله فلزی
    بعنوان کانالهای تهویه

 

ساختار لوله کاروگیت 

لوله کاروگیت برای کاربرد در شبکه های بدون فشار (ثقلی) طراحی شده اند و حداکثر فشار طراحی آنها 1.5 بار می‌باشد. لوله کاروگیت با این تفکر ایجاد شده اند که در عین بالا بودن مقاومت حلقوی لوله کاروگیت (یکی از مهمترین پارامترهای طراحی در لوله مدفون و تحت بار) از وزن پایینتری نسبت به لوله پلی اتیلن تک جداره برخوردار باشند. 
مشخصات فنی و کیفیت لوله دوجداره کاروگیت می‌بایستی با استاندارد DIN16961-2 (مربوط به کنترل ابعاد و مقاومت حلقوی لوله) و EN13476 (سایر آزمون های مربوط به مشخصات کیفیت محصول) مطابقت داشته باشد.
لوله کاروگیت تولید شده از پلی اتیلن، بدلیل عدم امکان نشست، فاسد شدن، نصب آسان و مقاومت دربرابر حرکت خاک و فشار، حدود نیم قرن است که مورد مصرف قرار می گیرند.
مزایای لوله کاروگیت ( لوله پلی اتیلن دوجداره)
• عمر طولانی
• انعطاف پذیری و قابلیت تحمل خمش
• وزن کمتر نسبت به انواع فولادی و چدنی وبتنی
• رسوب ناپذیری، بدلیل صیقلی بودن سطح داخلی لوله
• مقاوم تا دمای50 درجه سانتیگراد و نامحلول بودن در برابر تمامی حلالهای آلی
• مقاوم در برابر مواد خورنده (اسیدها، نمکها و بازها) و میکرواُرگانیسم ها
• مقاوم در برابر اشعه ماوراء بنفش آفتاب به دلیل استفاده از مواد (Anti-uv)
• مقاوم در برابر حمله جوندگان و میکرواُرگانیسمها، به دلیل فقدان ارزش غذایی
• سهولت در نصب و اجرای سریع کارگذاری
• تحمل پذیری خوب در برابر بار
• حمل ونقل آسان
• تحمل سرما وگرمای شدید
• امکان استفاده از انواع اتصالات
• خواص هیدرولیکی خوب لوله به دلیل بر خوردار بودن از سطوح داخلی صاف
• مقاومت بسیار خوب در برابر سایش تحمل پذیری در برابر بار ترافیکی

کاربرد لوله کاروگیت ( لوله پلی اتیلن دوجداره)

·شبکه های جمع آوری و انتقال فاضلابهای شهری و مناطق صنعتی

·شبکه های جمع آوری آبهای سطحی در شهرها ومناطق صنعتی و کشاورزی

·شبکه های آبیاری و زهکشی

·انتقال مایعات صنعتی اسیدها، بازها، نمکها و غیره .. بصورت ثقلی

·سیلوی مواد و مایعات

·قالب مستمر در پل های کوچک

·مقسم آب

·کاربرد بعنوان سیفون آب در جاده ها و رود خانه ها

TOP